Skip to main content

Χαιρετισμοί

Πρόεδρος του ΕΤΑΜ

Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (Ε.Τ.Α.Μ.) ιδρύθηκε το 2002, παρά τω Τεχνικώ Επιμελητηρίω Ελλάδος, με τις υπογραφές 42 επιφανών μηχανικών και αποτελεί το εθνικό Τμήμα και πρωτοβάθμιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής. Σήμερα μετρά περισσότερα από 360 ενεργά μέλη από όλο το φάσμα της επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 έτη από την ίδρυσή του, το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνδιοργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, επιτεύχθηκε σημαντική επιστημονική πρόοδος σε όλους τους τομείς της διαχείρισης της σεισμικής διακινδύνευσης. Αναπτύχθηκαν αξιόπιστες μέθοδοι αποτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας και της τρωτότητας των κατασκευών, καινοτόμες μέθοδοι σχεδιασμού και ενίσχυσης, νέα υλικά. Παράλληλα, οι πρόσφατες εμπειρίες από μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς, η αλματώδης αύξηση της υπολογιστικής ικανότητας και οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της πληροφορίας και της επικοινωνίας διαμόρφωσαν ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον όπου οι σύγχρονες κατασκευές είναι ασφαλέστερες και οι υποδομές λειτουργούν όλο και περισσότερο αξιόπιστα και συζευγμένα.

Από την άλλη, το δομημένο περιβάλλον, πολυσχιδές και εκτεταμένο, εκτίθεται πλέον σε μια σειρά από φυσικούς κινδύνους απόρροια της κλιματικής αλλαγής και των συχνότερων και εντονότερων καιρικών φαινομένων σε μια περιοχή που εκ των πραγμάτων είναι εξόχως σεισμογενής.

Μέρος του δομικού πλούτου στη χώρα μας αναπόφευκτα γηράσκει διευρύνοντας τη διαφορική επιτελεστικότητα έναντι σεισμικών δράσεων, μεταξύ των νεόδμητων και των παλαιότερων κατασκευών. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην δυσκολία της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών, στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, να χρηματοδοτήσουν κεντρικά ή ιδιωτικά την προσεισμική ενίσχυση του δομικού αποθέματος της χώρας διευρύνοντας δυστυχώς τον ταξικό χαρακτήρα της ατομικής ασφάλειας των πολιτών έναντι σεισμού.

Σήμερα, εν αναμονή της έκδοσης της νέας γενιάς των Ευρωκωδίκων και στο κατώφλι της νέας πραγματικότητας που δημιούργησε η πανδημία, επιδιώκουμε να επανεκκινήσουμε το διάλογο εντός της ελληνικής επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας των μηχανικών και των σεισμολόγων. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά αλλά το επίπεδο της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού παραμένει πολύ υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Είναι, θεωρούμε, η κατάλληλη στιγμή για να αναδείξουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί και να ενθαρρύνουμε την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι επίσης η στιγμή να υπενθυμίσουμε στην Πολιτεία τη στρατηγική σημασία της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, η οποία υπό το βάρος των οικονομικών, υγιειονομικών, ενεργειακών και γεωστρατηγικών πιέσεων έχει διολισθήσει, σε έναν βαθμό ίσως αναπόφευκτα αλλά πάντως επί μεγάλο διάστημα πλέον, στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της. Η σεισμική δραστηριότητα, από τη φύση της, απειλεί σιωπηλά και διαρκώς πρόσωπα και υποδομές και είναι απλώς θέμα χρόνου να αφήσει ξανά το επώδυνο αποτύπωμά της.

Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, σας καλωσορίζω στις εργασίες του  5ου  Πανελληνίου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας ευελπιστώντας ότι αυτό θα αποτελέσει πλατφόρμα επίκαιρου διαλόγου, επιτέλους δια ζώσης, και θα συμβάλει ουσιαστικά στο έργο της Πολιτείας για την αντισεισμική προστασία της χώρας.

Αναστάσιος Σέξτος
Πρόεδρος ΕΤΑΜ

Πρόεδρος του ΤΕΕ

Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με μεγάλη Τιμή και Χαρά, χαιρετίζω το 5ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 20-22 Οκτωβρίου 2022, οπότε και προγραμματίζονται Προσκεκλημένες Ομιλίες, Ειδικές Συνεδρίες και σημαντικές επιστημονικές Ανακοινώσεις. Καλωσορίζω όλους τους συμμετέχοντες και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις (της Σάμου, του Αρκαλοχωρίου και της Θεσσαλίας) που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο (4ο 2019), οδήγησαν την Κοινότητα των Μηχανικών σε παρατηρήσεις και συμπεράσματα σε ποικίλα θέματα: μετασεισμικών δράσεων, διαχείρισης σεισμικού κινδύνου, καθώς και σεισμικής απόκρισης διαφόρων τύπων κατασκευών.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η επιστημονική έρευνα και η πρακτική εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων από τους Μηχανικούς, εξελίχθηκαν κι άλλο, διευρύνοντας τα άλματα τεχνογνωσίας. Τα παραπάνω πορίσματα συνοδηγούν εξελίξεις στη Σεισμική Μηχανική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και καταλαμβάνει την έκτη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Ήδη από το 1999, το σεισμικό πρόβλημα αναγνωρίζεται ως εθνικό ζήτημα. Μάλιστα, μέσα από το ερευνητικό έργο του ΤΕΕ (λχ ΑΝΤΥΚ, ΕΠΑΝΤΥΚ) αναδείχθηκε η αυξημένη τρωτότητα των παλιών κτηρίων, διαμορφώθηκαν τα πρώτα προσχέδια συστάσεων και κανονισμών για τις δομητικές επεμβάσεις, και χαράχθηκαν εύστοχες στρατηγικές για τη διαχείριση του κινδύνου.

Όπως τότε, έτσι και στους πρόσφατους σεισμούς που προαναφέρθηκαν, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της προσφοράς των Μηχανικών που αθρόα προσέτρεξαν σε δύσκολες συνθήκες και συνέδραμαν από κοντά τους σεισμόπληκτους και την Πολιτεία.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρεμβαίνει αδιάκοπα, προτείνει και υλοποιεί δράσεις για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες μας: για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών (το οποίο έχει στόχο τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρηση των Έργων), για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (με την καταγραφή της as-is κατάστασης των κτιρίων και με πρόβλεψη για προσεισμικό έλεγχο), για το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης (με τη διάσταση της ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και τη σύνδεση προγραμμάτων ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ενίσχυσης & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ εξοικονόμησης), για το  μηχανισμό  ανακατασκευής των προσόψεων διατηρητέων κτηρίων, κ.α.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλλιεργεί τη διάχυση της γνώσης και εμπειρίας στον Μηχανικό της πράξης. Το 5ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας, που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής μαζί με το ΤΕΕ, δίνει τη δυνατότητα να παρουσιασθεί, τεκμηριωθεί, και εφαρμοσθεί η νέα γνώση, να εμπεδωθεί η εμπειρία και να εξεταστεί η προοπτική ώστε τα δομήματά μας (παλαιά και νέα) να είναι ασφαλέστερα, ο σχεδιασμός μας βέλτιστος, και η όλη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου αποτελεσματικότερη.

Γεώργιος Στασινός
Πρόεδρος ΤΕΕ